Gayrimenkul tokenizasyonu, gayrimenkul yatırımı ve blok zincir teknolojisinin birleşmesi ile temsil edilen yükselen bir yatırım alanı olarak kabul edilmektedir. Tokenizasyon, varlık veya fon sahiplerinin sermayeyi daha verimli bir şekilde artırmasına yardımcı olur ve yatırımcılara özel gayrimenkul yatırımlarına, şeffaf ve güvenli şekilde erişim sağlar. Burada tokenleştirmenin (tokenizasyon) ne anlama geldiğini, sahiplerin ve yatırımcıların nasıl fayda sağlayabileceğini ve tokenleştirme (tokenizasyon) sürecinin nasıl çalıştığını açıklayacağız.
Tokenleştirme (tokenizasyon), yatırımcıların itibari para birimlerini "dijital sertifika" karşılığında takas ettiği bir teknolojiyi tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kısacası tokenizasyon, gerçek varlıkları menkul kıymetleştirmenin bir yoludur. Bir varlığı tokenize ederek menkul kıymetleştirmek, onu yatırımcılara satabileceğiniz hisselere bölmek anlamına da gelmektedir. Aynı şekilde bir varlığı "tokenize etmek", onu dayanak varlığın önceden tanımlanmış bir payını temsil eden hisselere veya "tokenlara" bölmektir.
Bir varlık sahibi bir mülkü tokenleştirmeye karar verdiğinde, mülkün hisselerini temsil etmek için Ethereum vb standartlarında (ERC20 vb.) bir ‘dijital gayrimenkul pay sertifikası (DGPS)’ oluşturulur. Tüm ‘dijital gayrimenkul pay sertifikaların (DGPS)’ toplam değeri, menkulleştirilmiş varlığın toplam değerine eşit olacaktır. Böylelikle her müşteri bütçesine göre mülkün hissesini satın alabilecektir.
Tokenizasyon aracıyı ortadan kaldırarak yatırımcıların gayrimenkul alıp/satmasını ve mal sahipleri/geliştiricilerin sermaye artırmasını daha kolay ve ucuz hale getirir. Yatırımcılar, neredeyse anında ve çok düşük bir ücret karşılığında token, yani ‘dijital gayrimenkul pay sertifikası (DGPS)’ ticareti yapabilirler. Mülk sahipler için tokenleştirme, projeyi finanse etmek için finansal aracılar olmadan sermaye artırmayı da mümkün kılar. Gayrimenkul, nesillerdir cazip getiriler sağlamıştır, ancak ilgili varlıklar çoğu zaman yüksek bütçelere yönelik olduğu için düşük bütçeli haneler için yatırıma engel teşkil etmektedir. Tokenize gayrimenkul varlıklarına yatırım yapanlar, gayrimenkul yatırımlarının yüksek getirisi ile en avantajlı yatırım şansına sahip olurlar.
Küresel emlak piyasası yaklaşık 228 trilyon ABD doları değerindedir. Gayrimenkulün tokenleştirilmesinden önce, yalnızca akredite ve kurumsal yatırımcılar en heyecan verici projelere erişebiliyordu. Ancak artık varlık sahipleri ve geliştiriciler, projelerini küresel olarak küçük bütçeli perakende yatırımcılara ve kurumlara pazarlayabilirler. Tokenleştirme ayrıca geleneksel olarak hareket etmeye alışık olan gayrimenkul endüstrisine ihtiyaç duyulan şeffaflığı da getirecektir. Gerçek varlıklardaki hisselerin, gerçek zamanlı olarak alıp satabilme yeteneği yatırımcıların daha fazla ilgisini çekecek ve daha iddialı ve benzersiz gayrimenkul gelişmeleri için daha fazla potansiyel ortaya çıkaracaktır. Gayrimenkulün tokenleştirilmesi, yatırımcılara ve mal sahiplerine istedikleri şekilde sermaye artırma/yatırım yapma özgürlüğü veriyor. Tokenizasyon, özel sermaye ve risk sermayesi gibi diğer varlık sınıflarını da olumlu anlamda etkileyecektir.